Space-S wint Dirk Roosenburgprijs 2017

Project SPACE-S is de winnaar van de Dirk Roosenburgprijs 2017. Dat maakte de jury bekend op vrijdag 27 oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst in Natlab. SPACE-S onderscheidt zich door een opmerkelijke en grootschalige bottom-up aanpak. Vanaf het prille begin zijn toekomstige bewoners betrokken bij de ontwikkeling en vormgeving van dit plan. Die betrokkenheid heeft geleid tot de vorming van een woon- en leefgemeenschap nog voordat het ontwerp is opgeleverd. De jury is onder de indruk van het van lef en doorzettingsvermogen van de woningcorporatie om het ontwikkel- en ontwerpproces op deze manier in te steken en te werken aan de realisatie van ruim 400 sociale huurwoningen op een bijzondere hotspot (Strijp-S).

_MG_1794.jpg
_MG_1794.jpg

Dirk Roosenburgprijs

De Dirk Roosenburgprijs wordt sinds 1989 uitgereikt. Eerdere winnaars zijn de gebouwen Gerard en Anton (Strijp-S), de Lichttoren, De Witte Dame, De Hangar (Meerhoven) en spilcentrum ’t Hofke (Tongelre). De prijs in genoemd naar architect Dirk Roosenburg (1887-1962). Hij werkte veel voor Philips en ontwierp bijvoorbeeld de Admirant, de Philips bedrijfsschool, het Natlab op Strijp-S en was ook betrokken bij het ontwerp van de Lichttoren. 

_MG_1790.jpg

Een greep uit het juryrapport

"Het project SPACE-S onderscheidt zich door een opmerkelijke en grootschalige bottom-up aanpak. Vanaf het prille begin zijn toekomstige bewoners betrokken bij de ontwikkeling en vormgeving van dit plan. Die betrokkenheid heeft geleid tot de vorming van een woon- en leefgemeenschap nog voordat het ontwerp is opgeleverd. De jury is onder de indruk van het van lef en doorzettingsvermogen van de woningcorporatie om het ontwikkel- en ontwerpproces op deze manier in te steken en te werken aan de realisatie van ruim 400 sociale huurwoningen op een bijzondere hotspot (Strijp-S). De inbreng van de bewoners heeft geleid tot een verbetering van de oorspronkelijke ontwerpuitgangspunten. De geplande gesloten bouwblokken zijn opengebroken en de wens om in gemeenschappelijke hofjes te wonen is uitvoerig onderzocht en vertaald in het ontwerp. De buitenruimtes tussen de gerealiseerde bouwblokken zijn bijzonder fraai groen aangekleed. Het gerealiseerde programma is een complexe mix van verschillende woningtypen en -plattegronden: appartementen, lofts, studentenwoningen en woningen met extra ruimte voor hobby of werk. De rol van de architect en de stedenbouwkundige lijkt daarbij bescheiden te zijn geweest, maar blijkt daarentegen juist cruciaal. Vooral op het gebied van procesbewaking en bij het in overleg met bewoners ‘toewerken’ naar een functioneel en esthetisch eindresultaat is de betrokkenheid van de architect en de stedenbouwkundige groot geweest."