Start realisatie Westluidense Poort
Nieuw cultureel kwartier in hart van Tiel Met de onthulling van het officiële bouwbord is stilgestaan bij een markant moment in de ontwikkeling van de Westluidense Poort. Om het nieuwe culturele hart van Tiel mogelijk te maken wordt begonnen met de sloop van het GGR Gasgebouw. Burgemeester en wethouders verrichtten de feestelijke handeling samen met onder andere gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, raadsleden van de gemeente en de directie van bouwer VolkerWessels.
Met de ontwikkeling van de Westluidense Poort tot cultureel kwartier investeert Tiel in haar toekomst als aantrekkelijke stad voor de inwoners Tiel en omgeving. De Westluidense Poort wordt dé plek waar mensen elkaar ontmoeten, muziek maken,
dansen, toneel spelen, cursussen, lezingen en debatten volgen en informatie halen. Daarnaast versterken ook de bouw van woningen en een ondergrondse parkeergarage de aantrekkelijkheid van het gebied. De parkeergarage, voor auto's en fietsen, zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het gebied en biedt een parkeergelegenheid die niet meer afhankelijk is van hoogwater en evenementen.
Projectwethouder Laurens Verspuij: "Wij gaan ervan uit dat een investering als deze aan de binnenstad, aan cultuur en educatie een spinoff genereert voor de middenstand en de horeca in de stad. De Westluidense Poort draagt bij aan de ontwikkeling en het
aantrekkelijker maken van onze stad, voor onze eigen inwoners en ondernemers, voor de inwoners in de regio en voor toekomstige inwoners en ondernemers." De daadwerkelijke bouw van het cultuurgebouw en de parkeergarage start op het
moment dat het wijzigingsplan van kracht is geworden en de omgevingsvergunning is verleend.
De gemeente heeft begin 2012 een Europese aanbesteding uitgeschreven voor een totaalopgave Design, Build, Maintain & Operate voor 25 jaar, middels een concurrentiegerichte dialoog. Op gemeentelijk niveau komt een dergelijke contractvorm niet vaak voor, hierin is de gemeente Tiel een echte pionier en heeft het lef getoond. Na de voorselectie waren een drietal consortia geselecteerd om in dialoog een plan uit te werken. Vervolgens zijn er drie dialoogronden geweest, waarbij interactief is gespard met de gemeente Tiel. Op basis van kwaliteit kwam VolkerWessels als winnaar uit de bus. De architect van het project is De Zwarte Hond uit Rotterdam.
Directeur Toon van Laarhoven: "De opgave is complex: op een kleine kavel wordt een bodemsanering uitgevoerd, een diepe parkeergarage aangelegd, een nieuw cultureel hart gerealiseerd, woningbouw op risico ontwikkeld en het gehele terrein inclusief riolering en kabels en leidingen aangelegd. Een dergelijke opgave past uitstekend bij het VolkerWessels concern om dat wij in 160 business units praktisch alle kennis en kunde op het gebied van vastgoed, bouw, onderhoud en infra onder één dak hebben."
Wat de samenwerking tot slot uniek maakt is de professionele houding van de gemeente Tiel, terwijl gelijktijdig een hele open sfeer wordt nagestreefd, waarbij de samenwerking tussen publiek en privaat een echte meerwaarde oplevert. Het project wordt uitgevoerd met de VolkerWessels-bedrijven Van Kessel, Van Hattum en Blankevoort, Van Bergen, Homij en partner Facilcom.